tisdag 10 december 2013

Innehåller spår av sarkasm, ironi och förtvivlan...

Knyckt bilden från NWT
De skriver så fint i tidningen idag, majoriteten i vård och omsorgsnämnden Karlstad kommun.
En meningsfull julafton för våra äldre Det är så att man blir tårögd, vill slå ihop händerna och utbrista ett "Meeeen, ååååååååh! Vad fiiiint...." Vad fint att de vill tänka på våra äldre EN dag av 365 stycken ensamma dagar.... Vad fint då är det bara 364 dagar om året de behöver se hemtjänstpersonalen stressa in och ut...Bara 364 dagar de behöver önska att personalen kanske kunde sitta ner och prata en stund...Vad fint att majoriteten vet precis vad äldre vill ha och önskar...Hur många hade anmält sig? Sju...WOW!
Missförstå mig rätt. Jag förstår att de vill göra något fint för våra äldre. Jätte fin tanke att ingen ska behöva vara ensam på julafton....Men tror de på fullaste allvar att de mest ensamma kommer att komma? Tror de att någon som knappt orkar sitta uppe i en timme kommer? Har de frågat de äldre om det är detta de önskar? Eller var det så att de kom på detta fina själva för att de äldre inte vill vara till besvär och be om något?
Har de en aning om hur ensam man känner sig när man sitter tillsammans med andra men pga dålig hörsel inte hör vad de säger. Eller hur svårt det känns att sitta och äta tillsammans med andra när maten på tallriken är en enda dimma och man inte vet om man har spillt på finblusen eller kanske på bordet. Eller hur pinsamt det är med urinläckaget och man inte vet om man luktar illa eller inte...Eller hur hemskt det är om andra vet att man har fem barn som bor i närheten men ingen kommer och hälsar på. Eller om någon förstår hur ensam man är...

Ursäkta att jag är negativ....Det var ju inget nytt detta med julafton, det har vi hört på jobbet och frågar vilka som vill vara med....Och det är klart att vi hellre vill att våra kunder ska ha roligt, finna gemenskap och må bra på julafton...Det är inte det...Det var bara det när jag läste debattartikeln så känns det som ett hån....Det känns som om vi som är hemtjänstpersonal stångar oss blodiga för våra äldre utan att någon bryr sig...När vi berättar vilka behov de har, hur de mår, vad de själva säger att de vill ha...Då är det ingen som vill lyssna...Då tar man det till sig, rycker på axlarna och pekar på ekonomin...Vi är bara gnälliga och tidsfixerade...För herregud, det är ju bara att läsa uppdraget och sen utföra det?...Hur svårt kan det vara??? Möjligheten att kunden är en människa vars behov kan variera från dag till dag är minimal...Eller att de som alla andra människor skulle ha olika dagsform....Det händer väl knappast aldrig?...Och man blir mer och mer flexibel när man blir äldre, så det spelar ingen roll om morgonbesöket blir kl.10 istället för kl.8 som man är van? Huvudsaken är ju att ekonomin i det samhället som de äldre en gång byggt upp är bra, så att kultursidan kan göra snirkliga konstverk på cykelbanorna...Det är viktiga grejer det!

Det är ädla och fina människor i majoriteten som verkligen bryr sig om våra äldre....Det är inte alls ett fult trick att fiska röster på..


Vill bara varna er som läst att det finns spår av sarkasm, ironi och förtvivlan....

Tänd inga levande ljus under granen är ni snälla!



Inga kommentarer: